Sådan foretager du selv en asbest test

Du kan selv udføre en asbest test, men der er en del forholdsregler, du skal tage. Når du vælger at udføre en asbest test, skal du være forsigtig og tage de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Her kan du læse mere om asbest og hvordan du selv kan udføre testen.

Notits:
Hvis du har besluttet dig for at foretage en asbest test uden professionel hjælp, er det vigtigt, at du kender de sundhedsmæssige risici, der kan forekomme.

Hvad er asbest?

Asbest er et farligt materiale, som stadig kan findes i flere bygninger rundt om i Danmark. På grund af dets naturlige fleksible mineral har det været ideelt at bruge i mange år. Det blev anvendt helt frem mod 1990’erne til isolering, fliseklæb og tagmaterialer.

Asbesten skal fjernes – helst af professionelle

Det anbefales dog på det kraftigste, at du får fjernet asbesten, hvis du finder det i boligen. Materialet er ikke blot miljøskadeligt, men også farligt for mennesker.

Asbest udskiller nemlig fibre, som let kan indåndes, og som kan føre til alvorlige helbredsmæssige problemer.

Hvordan tager du selv testen?

Som nævnt øverst kan der være store risici ved selv at foretage en asbest test, så det anbefales, at man ansætter professionelle fagfolk.

1. Udstyr

Du skal forberede og beskytte dig selv med det rigtige udstyr. Det anbefales, at du bruger:

Gummihandsker (latix eller nitril): Brug handsker for at sikre, at du ikke kommer i kontakt med asbesten. Undersøg dine handsker for produktionsfejl og revner, inden du begynder at bruge dem.

Støvmaske: Du bør anvende en P3-filtermaske til at filtrere støv og små partikler. Tag ikke masken af undervejs i processen.

Beskyttelsesbriller: Tætsiddende sikkerhedsbriller er nødvendige.

Forseglede poser: Du skal bruge mindst én pose, som kan forsegles – gerne flere.

2. Tag prøven

Udvælg et mindre område. Fjern – forsigtigt – en lille del med en tapetkniv eller en mejsel. Undgå at støvet spreder sig.

Du kan vælge at sprøjte vand på området før og efter udskrabningen, for at minimere spredningen i luften.

Læg prøven i posen og forsegl den grundigt. Læg den eventuelt i en ekstra forseglet pose for at sikre prøven. Marker tydeligt med navn – Asbest test –, dato og lokation.

3. Rengør arbejdsområdet

Husk at rengøre arbejdsområdet efterfølgende. Du kan forsigtigt rengøre overfladen med en fugtig klud. Der må aldrig anvendes en støvsuger eller andre metoder, som kan sprede støvet.

4. Indsend prøven til et laboratorium

Den forseglede prøve skal indsendes til et laboratorium, der tester for asbest. Der er mulighed for at få indsendt prøven flere steder i Danmark. Der er stor variation i, hvor lang tid det tager at få analyseret testen.

Sikker afskaffelse af asbesten

Hvis prøven viser sig at indeholde asbest, anbefaler Affaldshelten på det kraftigste, at du får det fjernet. Det er i Danmark ikke lovligt selv at afskaffe større mængder af asbest. Det er nødvendigt at bruge en virksomhed, som Affaldshelten ApS, der er autoriseret til at bortskaffe miljøaffald. Ved mindre områder af asbest gælder særlige sikkerhedsforanstaltninger.

Hvis du hellere vil slippe for besværet og de mange risici, så kontakt Affaldshelten ApS. Vi er eksperter i nedrivning og bortskaffelse af farlige materialer. Vi foretager asbest testen, så du ikke behøver at bekymre dig om sikkerheden eller bortskaffelsen.